Horse Shoe Barn, Wiggenhall St Mary

Our clients wanted to convert the existing three U-shaped buildings into a residential dwelling. The existing buildings were constructed from a mixture of low-quality facing bricks and common bricks. The roofs were covered in asbestos and steel corrugated sheeting. They were poorly maintained and suffered from extensive settlement and movement.

The design solution was to convert it into a six-bedroom dwelling with an indoor swimming pool. The roofs were removed and replaced with reclaimed Norfolk pantiles, and extensive groundwork was undertaken. Because of flood risk, the floor of building two was raised, which then contributed to raising the eaves and the ridge. The building was externally cladded with shiplap timber over the existing brickwork. As far as possible, the existing door and window openings in the existing building were re-used. All new doors and windows were custom-made in timber and stained to suit. In addition, non-structural timber beams were introduced over door and window openings to give a barn look.

Our sensitive design approach not only eased the process but also helped retain the locality’s agricultural stance and minimise visual intrusion.