Forge Hill, Hampstead Norreys

The design approach was “minimum intervention” due to the age and condition of the property. We developed the brief to provide more space for a lounge and to provide access to the proposed day room on the ground floor and two additional bedrooms on the first floor.

The detached cottage consists of a mixture of masonry walls, cream colour-painted rendered walls and tile hanging walls with a tiled roof and timber doors and windows. It has a clipped hip with a large expanse of roof.

For the extension, the height, styles and materials were carefully chosen and designed so that the proposed extension easily blends with the existing dwelling. All new roof tiles were carefully chosen to match the existing ones. The new roof was proposed to have a clipped hip with a large expanse of roof, which not only matches the existing but also is the typical character of the area.

The proposed extension was rendered walls and painted. The front gablets of the new dormer window and doors had hanging tiles and the cheeks of dormers were cladded in the lead. The final design managed to respect the old age of the property with minimum intervention and managed to fit in well with the surroundings and work well with different levels.